Is stainless steel nikkelvrij en anti-allergisch?

Het is een vraag die wel eens wordt gesteld en omdat ik graag transparant ben over de materialen die ik gebruik wil ik hier je graag een duidelijk antwoord op geven.
Het antwoord is heel simpel: nee, stainless steel is niet 100% nikkelvrij of anti-allergisch.

Hoewel er in Europa al enkele jaren richtlijnen zijn met betrekking tot het verwerken van nikkel in juwelen denkt men vaak dat er geen nikkel meer in zit. Fout! Er zit nog steeds nikkel in, maar in vergelijking met voor de Europese richtlijnen is het percentage zo laag dat de kans op irritatie drastisch verminderd is en veel mensen er zelfs niet meer op reageren.

Stainless steel bestaat uit een legering (mengsel) van hoofdzakelijk ijzer (74%), chroom (18%), nikkel (8%) en koolstof. Het percentage nikkel is dus echt wel laag.

Er zijn ook stainless steel oorstekers die verguld of verzilverd zijn, dat is een ander verhaal. Hier heb ik het over stainless steel in de pure vorm.

Wat met “chirurgisch” stainless steel? is dit wel nikkelvrij en anti-allergisch?

Er zijn verschillende soorten stainless steel, nl. 304 en 316L stainless steel. Deze laatste staat ook gekend onder de naam chirurgisch stainless steel. Er zijn uiteraard nog meer soorten maar deze 2 worden het meeste gebruikt als juweelonderdelen.
Het verschil tussen de 2 is niet meer dan een kleine wijziging in de samenstelling:
304 stainless steel bestaat uit 74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel.
316L stainless steel bestaat uit 71% ijzer, 18% chroom, 8% nikkel en 3% molybdeen en waarbij de L staat voor low carbon (laag koolstofgehalte). Koolstof zorgt ervoor dat het veel minder snel gaat roesten wanneer het in contact komt met chloor.

Conclusie: ook chirugisch stainless steel is niet nikkelvrij of anti-allergisch!

Wat is een nikkelallergie en wat kan je eraan doen?

De meest voorkomende symptomen zijn oorlellen die na een tijdje gaan jeuken, rood worden of heel warm gaan aanvoelen. Je kan er weinig aan doen buiten het vermijden van langdurig dragen van oorbellen die nikkel bevatten. Ben je gevoelig aan nikkel, vermijdt dan zeker om juwelen te kopen op webshops buiten Europa omdat hier geen regels zijn m.b.t. het gebruik van nikkel. Dit is de reden waarom ik nooit onderdelen koop op Amazon, Aliexpress, … .

Van welk materiaal zijn de oorstekers bij Mane Juvelarto?

Zelf gebruik ik 316L chirurgisch stainless steel oorstekers. Je vraagt je misschien af waarom ik dit materiaal gebruik als er nikkel in zit. Hier wil ik ook graag eerlijk in zijn! Als startende juweelontwerper is het een betaalbaar materiaal om mee te beginnen en voor de meeste dames perfect draagbaar.

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll naar boven