Wat is polymeerklei?

wat ispolymeerklei

Blokken onbewerkte polymeerklei

Met polymeerklei kan je oneindig veel interessante sculpturen en juwelen maken, maar wat is polymeerklei nu eigenlijk juist?

Polymeerklei is een kunststof boetseerklei dat bestaat uit polymeer polyvinyl chloride, gemengd met een vloeibaar plastificeermiddel. De klei is vrij zacht van oorsprong en wordt altijd in de oven gebakken zodat de polymeer polyvinyl chloride en het plastificeermiddel goed aan elkaar kan hechten. Bakken op de correcte temperatuur is super belangrijk! Dan pas is het een duurzaam stuk dat niet breekt.

Een blokje klei recht uit het pakje is vaak tamelijk stevig. Daarom kneden we het eerst (conditioneren) zodat het flexibel genoeg is om te plooien. Dit kan manueel of met een kleipers/pastamachine. Zelf gebruik ik een pastamachine want het kan een intensief werkje zijn. Vooral als de klei wat langer ligt en brokkelt.

Daarna rollen we de klei uit tot een gelijke plaat en steken we met behulpt van kleisnijders vormen uit. De uitgestoken vormen bakken we volgens de instructies van de fabrikant in de oven. Na afkoeling zijn de stukken klaar voor afwerking. We schuren de scherpe randen en polijsten de stukken naar gelang het gewenste resultaat. Daarna boren we de gaatjes en bevestigen we de verschillende onderdelen aan elkaar.

Polymeerklei heeft één groot voordeel, het is zeer licht in gewicht. Hierdoor is het heel geschikt voor het maken van grote, stoere juwelen. Ideaal dus voor wie graag grote statement oorbellen draagt.

Polymeerklei draagt zorgt voor je oren, oorgaatjes zullen er niet van doorscheuren! Zalig toch? 

een slab geconditioneerde klei

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll naar boven